Saanko esitellä, ensimmäinen pavlovani. |
Niin joulupöydän kuin muidenkin buffeiden vakiojälkiruoka on täällä pavlova. Olen nähnyt useammankin raavaan miehen lappavan lautaselleen isot kasat tuota sangen äitelää marenkiherkkua. Rippileirillä eräs nuorukaisista puhui suorastaan rakastuneen oloisesti pavlovasta. Itse en siitä erityisemmin pidä, mutta utelias kun ole, päätin kokeille miltä kotitekoinen pavlova maistuisi. Ravintolassa syömäni pavlova on ollut niin äkki-imelää, ettei se ole saanut minua ihanuudestaan vakuuttumaan.
Marenki viihtyi uunissa pitkään. |
Tarina kertoo, että pavlova on saanut nimensä venäläisen balettitanssijatar Anna Pavlovan mukaan. Yhtä unelman kevyitä molemmat. Tästä herkusta on tullut Australian epävirallinen kansallisjälkiruoka.
Uudessa Seelannissa ja Australiasta löytyy satoja erilaista pavlova reseptiä, jostain luin että niitä olisi reilusti yli kuusisataa. Wikipedian mukaan ensimmäinen pavlova resepti julkaistiin Australiassa vuonna 1935. Uudessa Seelannissa ilmestyneessä keittokirjassa Home Cookery for New Zealand oli marenkikakun resepti, jonka nimi oli Meringue with Fruit Filling. Vaikka sitä ei pavlovaksi kutsuttakaan, niin hyvin samanlaisesta herkusta oli kyse.
Sekä australialaiset että uusseelantilaiset väittävät keksineenä palvovan. Se lienee varmaa, että keksittiin se sitten kummassa maassa tahansa, kakun nimeämiseen on vaikuttanut tuo edellä mainittu tanssijatar Anna Matveyevna Pavlova, joka teki vuosina 1926ja 1929 kiertueen molemmissa maissa.
Kermavaahtoa ja koristuksia vaille valmis. |
Australialaisten mukaan pavlovan kehitettiin Perhtissä Hotell Esplanadessa iltapäiväteen kanssa nautittavaksi. Nimi syntyi siitä, kun joku totesi, että tämähän on yhtä kevyt kuin Pavlova. Tanssijatar oli ollut kyseisessä hotellissa vieraana vuoden 1929 Australian kiertueensa aikana.
Niin tai näin, nyt pavlova on niin Australian kuin Uuden Seelannin kansallisherkku. Varmaa tietoa minulla ei ole, mutta kuulemaan mukaan uusseelantilainen versio on pienempi - joku voisi sanoa, että seon tutumpi.
Kaikki meni. Seuraavaa pavlova varten hankitaan ehkä jo kakkulapio. |
Loistavaa Riitta!
VastaaPoistaTuli mieleeni tekemäsi upea mansikkakakku menneeltä Pohjolan kesältä Skepsholmenilta. Se maistui silloin ja tuo varmasti maistuu vielä paremmalta, oletan. Jospa joskus vois vertailla.
Kakkulapio on oiva keksintö, samoin juustohöylä-Se on tosin paljon käyttökelpoisempi kuin tuo kakkulapio. Sitä käyttävät täälläpäin työnantajan aika-ajoin, ehkä nykyään enemmän kuitenkin lapiota. Toisaalta kakkulapiolla ei voi ottaa juustosta siivua paitsi sulatejuustosat, nekin herkut vievät kielen mennessään. Goudaa illan tullen siivu kaksi.
Kiva, kun laitatte Pavlovasta juttua kuvienkera tähän palsatalle. se antaa balleriinamaisen kevennyksen asiasta. Kiitos!
Kahden viikon perästä on jouluaatto, silloin saatte lisää pavlovaa kinkun kera otaksun. Keltuaiseset voi sitten Mara-maratoonari pistellä suuhun muuten vaan.
Täällä on hulinaa yllin kyllin, kiirusta pittää. Lunta maassa ja immeisillä hyvä tahto tehdä kaikkea mahdollista. Aikaa ei vain siunaanu kyllin kaikkeen. Siksi on nämäkin blogit jääneet kommentoimatta.
Kaikkea hyvää pavlovan kakkujen pariin.