lauantai 24. maaliskuuta 2012

Pastorska Sydneyn Siskojen mannekiinina

Sitä ei aina pastorska tiedä, mihin joutuu, kun kirkoissa kulkee. Sydneyn Siskojen Saturdayssa pääsin käyttämään lahjojani monipuolisesti. Käyttelin tietokonetta ja olin mannekiinina, miesmannekiinina.

Marian päivän aattona järjestetty Sydneyn Siskojen Saturday oli lajissaan ensimmäinen maailmassa. Paikalle tuli 24 naista – ja melkein yksi mies, sillä Martti piipahti kahvittelemassa kanssamme. Olimme mielestämme varanneet paljon aikaa kahvitteluun, ruokailuun ja rupatteluun, mutta silti tuntui, että monia mielenkiintoisia keskusteluja jäi kesken. Niin kuin aina ulkosuomalaisten naisten kokoontuessa tilaisuudessa vaihdettiin reseptejä, kokemuksia, päiviteltiin maailman menoa ja naurettiin niin, että rappaukset rapisi.

Ravitsemusterapeutiksi opiskeleva Johanna Hoare piti Ruokakaupassa selviytymisen peruskurssin, joka avasi ainakin minun silmänä monessa asiassa. Hän nosti kunniaan sellaiset vanhat ja viisaat asiat kuin puutelapun eli ostoslistan ja ruokareseptit. Lyhyesti sanottua itse valmistettu ruoka, johon on käytetty hyviä raaka-aineita, on yksinkertaisesti terveellisempää kuin einekset.  
Johanna antoi myös vinkkejä, miten tuoteselosteita kannattaa lukea ja mitä mainoksissa ja pakkauksissa olevat lupaukset kuten "rasvaton", "vähärasvainen", "vähäsuolainen" jne. oikeastaan tarkoittavat. Kaikki, jossa lukee ”organic” ei todellakaan ole luomua eikä kauppiaan tai valmistajan lupauksiin kannata sokeasti luottaa. Johannan mukaan asian voi sanoa myös niin, että ei se hullu joka myy, se hullu, joka ostaa.

Riia Badger puolestaan avasi meidän ajatteluamme ymmärtämään tämän päivän lähetystyötä. Riia on ollut Operaatio mobilisaation lähettämänä työntekijänä Sydneyssä, vanhassa kotikaupungissaan. Hän muistutti moneen kertaan siitä, että lähetystyö ei ole sitä, että mennään käännyttämään ihmisiä tai lyömään pakanoita Raamatulla päähän. Riian mukaan se on ihmisten kohtaamista, mukana elämistä, esimerkin antamista, auttamista. Se on rukoilemista ihmisten puolesta, mutta yhtä hyvin se voi olla halaus tai hymy.
OM:n laivalla seilannut Riia oli ottanut mukaansa burmalaisia vaatteita ja minä pääsin kokeilemaan burmalaismiehen "housuja" (en enää muista vaatteen nimeä).

 ”Lyhyt lakeinen” versio on käytössä esimerkiksi jalkapalloa pelattaessa, "pitkälahkeinen" sopii kaupunkikäyttöön, mutta burmalaisherroilla ei kyllä ole farkkuja vaatteensa alla. Miesten mallit ovat ruudullisia, naisten hameiden koristelussa on suurempi variaatio. Nämä ovat käteviä ja monikäyttöisiä vaatekappaleita. 





































Seuraava Sydneyn Siskojen Saturday on 15.9. ja se kannattaa varata ja merkata kalenteriin jo nyt – varsinkin jos lähdet reissuun Suomesta tai Ruotsista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti