Sydneystä löytyy maailman kuuluisin oopperatalo, jonka tuntevat ja tietävät nekin, jotka eivät oopperasta välitä. Oopperanäyttämön lisäksi talossa on myös Sydneyn sinfoniaorkesterin konserttisali ja Sydneyn teatterin näyttämö. Sinfoniakonserttiin olemme taloon ehtineet, oopperat olemme katsoneet muualla. Opera Australianin tämän vuoden ulkoilmaooppera oli Verdin kalssikko La Traviata. Sydney Chamber Opera puolestaan tarjoili Philip Galssin oopperan In the Penal Colony eli Rangaistussiirtola, joka perustuu Frans Kafkan samannimiseen kertomukseen.
Lue lisää...
Komeissa ja kiiltävissä kulisseissa keskellä kaupunkia
Opera Australianin La Traviatan esityksessä oli todella upeat lavasteet. Sydneyn oopperatalo näkyi oikealla, Sydneyn pilvenpiirtäjät vasemmalla, keskellä näyttämö, jota hallitsi jättiläiskokoinen kattokruunu. Ilma oli täydellinen, ei liian kuuma, ei kylmä, penkit siedettävät istua ja kerta kaikkiaan hienot puitteet erinomaiseen oopperailtaan.
La Traviatanin esityksessä vessassakin oli luksusta |
Tylikästä, vai mitä? |
Rahoittajat säätelevät täälläkin oopperan elämää ja esimerkiksi Opera Australian saa palata vain rajoitetun määrän ulkomaisia laulajia tuotantoihinsa. Oopperan johtajan mukaan tämä merkitsee käytännössä sitä, että tuotantoihin ei saada useinkaan sellaisia laulajia, jotka olisivat parhaita mahdollisia tehtävään. La Traviatanin kaltaisessa tuotannossa kokonaisuus muodostuu monesta osasta ja esimerkiksi parhaiden laulajien taidot eivät pääsisi edes tällaisessa tuotannossa esiin. Se mitä tuuli ei vie hukkuu kovaäänisten pauhuun.
Rangaistussiirtola laittaa ajattelemaan
Rangaistussiirola-oopperan lavastus oli yksinkertainen ja tehokas |
Ooppera pohjautuu Frans Kafkan kertomukseen Rangaistussiirtola. Sen on säveltänyt amerikkalainen Philip Glass (2000) ja liberetto on Rudolph Wurlitzerin käsialaa. Yksinäytöksisessä oopperassa on neljä roolia, joista vain kaksi on lauluroolia. Orkesterina on jousikvintetto.
Loistava ooppera, jossa kaikki eri osaset lomittuivat niin, että muodostui kokonaisuus, josta ei halua jättää mitään pois. Vahvimman roolisuorituksen oopperassa teki rangaistusvankia esittänyt Anthony Hunt. Hän oli kerta kaikkiaan loistava. Hänen roolisuorituksensa oli hyvä osoitus siitä, että näyttämöllä voi vaikertaa, pelätä tai huutaa ilman, että päästää suustaan ääntäkään. Oopperan lauluroolit ovat rangaistussiirtolaan tulevalla vierailijalla ja siellä työskentelevällä upseerilla. Toinen mykkärooli on vartijan rooli.
Ooppera Skaala esitti oman versionsa Rangaistussiirtolasta Helsingissä vuonna 2006. Se esitys meni, mutta jos ja kun näet, että ooppera on tulossa ohjelmistoon niin mene, sitä kannattaa lähteä katsomaan kauemmaksikin.
Sydney Chamber Opera valmistaa neljä ooppera vuodessa ja kullakin on vajaa kymmenkunta esitystä. Esitykset ovat Sydneyn keskustanulkopuolella olevassa Parade Playhousessa, joka on NIDA:n eli Australia's National Institute of Dramatic Artin omistama teatteri- ja opetustila. Sinne ei eksy vahingossa, mutta sinne kannattaa etsiytyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti