torstai 24. toukokuuta 2012

Jalkapalloa australialaisittain


Nyt en kirjoita aussifutiksesta eli rugbysta, vaan eurooppalaisittain tavallisesta jalkapallosta, eli siitä joka jenkeissä tunnetaan nimellä soccer. Se on täynnä ihmeellisyyksiä täällä eteläisellä pallonpuoliskolla.

Aussien mestaruussarja on nimeltään A-League, joka koostuu 10 joukkueesta. Kausi päättyi huhtikuussa ja Brisbane voitti liigan. HJK:n väreissä nyt pelaava Juho Mäkelä pelasi ensimmäisenä suomalaisena puolitoista kautta Australiassa FC Sydneyssä. Päättyneellä kaudella hän sai kovin vähän peliaikaa ja sopimuksen päättymisen myötä palasi Suomeen.

Kauden loppupuolella maan jalkapalloliitto eväsi lisenssin Gold Coastin joukkueelta perustellen päätöstä sillä, että joukkueella ei ollut sen enempää katsojien kuin yritystenkään tukea. Mielenkiintoiseksi tilanteen teki se, että joukkueen omistaa Australian rikkaimpiin kuuluva kaivosmoguli, varsin värikäs Clive Palmer. Sama mies, joka aikoo rakennuttaa Kiinassa Titanicin kopion. Palmer suivaantui ja päätti perustaa kokonaan oman liigan. Muita joukkueita hän ei hankkeensa taakse saanut – julkisuutta jälleen kerran kylläkin.

Jalkapalloliitto päätti sitten, että Länsi-Sydney ansaitsee oman joukkueen ja niinpä vajaan viiden kuukauden kuluttua, lokakuun toisella viikolla alkavalle kaudelle on lisenssi länsisydneyläiselle joukkueelle. Sillä ei tosin ole vielä nimeä, ei pelipaikkaa, ei hallintoa, eikä pelaajia! Mutta jalkapalloliiton miljoonat on luvassa. 

Valmentajasopimus sentään on jo tehty. Australian maajoukkueessakin pelannut Tony Popovic on uuden joukkueen luotsi. Viimeksi hän on toiminut Crystal Palacen valmennustiimissä.

Onnistuisikohan tällainen Suomessa?

Pelaajaehdokkaana on esille noussut mielenkiintoinen nimi: italialaispuolustaja Fabio Grosso, 34. Mies ampui MM-kisojen finaalissa 2006 viimeisen rankkarin ja Italiasta tuli maailmanmestari. Aussit kuitenkin muistavat hänet katkeruudella siitä, että samoissa kisoissa Australiaa vastaan hän filmasi Italialle rankkarin ottelun viime hetkillä ja katkaisi Socceroosien tien.

Jalkapallofaneilla on pitkä muisti ja ehkäpä Grosso kerää ensi kaudella paljon buuauksia – jos hän nyt ylipäätään tänne tulee. Toivottavasti sentään Länsi-Sydneyssä pelaa joukkue, jottei A-League supistu yhdeksään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti