maanantai 28. marraskuuta 2011

Hommat hoituu siististi Sydneyssä


Kun hätä on suuri, on parasta, että apua on lähellä, mielellään ilmaista ja siististi saatavissa. Australiassa ja Sydneyssä on paljon hienoja asioita ja monen moista ihmeteltävää, mutta yksi asia, josta on syytä antaa kiitosta ovat vessat.

Julkiset käymälät ovat täällä ilmaisia, niin kuin niiden pitäisi olla kaikkialla, ja niitä löytyy suhteellisen helposti. Eikä tässä kaikki, ne ovat yleensä hyvin siistejä, myös sellaisissa paikoissa, joissa ei joku koko ajan vahdi ja paimenna. Toistaiseksi en ole onnistunut käymään yhdessäkään julkisessa WC:ssä, jossa ei olisi ollut vessapaperia. Kaikissa on ollut myös mahdollisuus pestä kädet.


Tekisi melkein mieleni julistaa, että käymälöiden taso, on ihmisen sivistyksen mitta, mutta se ehkä on jo liioittelua. Jotain se kyllä kansakunnasta kertoo, että lukitun oven takanakin osataan olla siististi. Vessakulttuurissa olisi niin Ruotsissa kuin Suomessakin australialaisilta oppimista.

En tiedä onko se todella niin kuin eräs tuttavani väitti, että siisteistä ja ilmaisista vessoista, meidän on kiittäminen kuningatar Viktoriaa. Ja sitä, että britit ovat niin häveliäitä, etteivät voi ajatellakaan menevänsä puskapissille tai kuseskelevansa kaduille.  Niin tai näin, minä kannatan lämpimästä sitä, että voin käydä helpottamassa oloani siistissä, ilmaisessa eriössä.  Samalla voi hetkeksi unohtaa kavalan maailman, velat ja saatavat, ja huokaista hetken kaikessa rauhassa ilman, että tarvitsee pelätä poliisin tai villipetojen hyökkäystä.

Nämä valokuvat on otettu Sydenyn keskustassa sijaitsevasta käymälästä, lauantai-iltana kello 21.15, kun monia tuhansia ihmisiä kerännyt joulunavaustapahtuma oli päättynyt. 

2 kommenttia:

  1. Vähän erilaiselta näyttää kuin täällä abc:n vessat... Terkkuja lumen keskeltä Keski-Suomesta!

    VastaaPoista
  2. Jopas jottain! Kyllä teidän kelpaa vaikka pidempäänkin sateen sattuessa lauleskella ja istuskella. Kuvatkaa poiketessanne noissa laitoksissa, saatte aikamoisen arkiston sitä plaatua! Mieleen tulee Tukholman Fotografiskan hotelli Helpotus. Kangaspyyhkeet olivat omansa, jokaiselle erikseen! -Hämmästelin syksyllä moista luxusta siellä. Hyvin pyyhkii näköjään jo siellä.

    VastaaPoista