torstai 5. huhtikuuta 2012

Merijalkaväki saapui


Ensimmäiset amerikkalaisjoukot saapuivat Australian maaperälle tällä viikolla. No väite ei kirjaimellisesti pidä paikkaansa, sillä Toisen maailmansodan aikana amerikkalaisia sotilaita oli huilaamassa Australiassa.

Mutta ensimmäistä kertaa amerikkalaiset saavat pysyvän sijan Australiassa. Darwinin liepeillä olevaan sotilastukikohtaan saapui viikolla 250 merijalkaväen sotilaan osasto. Sotilaiden määrä kasvaa vähitellen 2 500. Tukikohta on koulutuskeskus ja joukot vaihtuvat siellä puolen vuoden välein.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja pääministeri Julia Gillard sopivat asiasta Obaman joulukuisen vierailun aikana.

Neuvotteluja käydään myös siitä, voivatko amerikkalaiset käyttää Länsi-Australiassa sijaitsevan Perthin laivastotukikohtaa omien laivojensa ja mahdollisesti myös ydinvoimalla toimivien sukellusveneidensä pysähdys- ja huoltopaikkana. Australian länsipuolella oleville Kookossaarille suunnitellaan puolestaan miehittämättömien vakoilulentokoneiden tukikohtaa.

Joukkojen tulo Australiaan on osa Yhdysvaltain ja Kiinan välistä sotilaspoliittista valtataistelua. Kun aluetta katsoo kartalta, niin huomaa, että Yhdysvalloilla on tukikohtia paljon lähempänä Kiinaa ja amerikkalaisten mukaan kyse onkin enemmän alueen ”shakkipelistä”.

Historia on opettanut australialaiset pelkäämään ennen muuta Japania, mutta myös Kiinan sotilaallista vahvistumista seurataan tarkasti. Toisaalta Kiina on tärkeä kauppakumppani, jota ei sovi liikaa ärsyttää. Talous- ja turvallisuuspolitiikan yhdistäminen on taitolaji. Suomessahan se tiedetään.

1 kommentti:

  1. Täältäpäin maapalloa ajatellen noi 250 usalaista ei kesää tee Austraaliaan, eikä 10x lisää. Koomista kyllä, kuinka ison Austraalian on suojauduttava pohjoisessa kasvavan talousmahdin edessä noine toimin. Ei ne paljoa paina. Kartta näyttää sieltä käsin toiselta, Tyynivaltameri voi olla jonain päivänä kaikkea muuta pikkusaarten joutuessa suurvaltojen taistelukentiksi. Parempi antaa tilaa jenkeille kuin kiinaliselle jenkiä vastaan. Euroopassa natoliittoutuma on toinen juttu, jolloin jenkkejä on siellä ja täällä. Meiläkin rauhanturvajoukkomme.

    Kiirastorstaina kirjoitettu uutisointi tuo mieleeni myös roomalaiset sotajoukot, jotka parituhatta vuotta sitten "käyttivät aseitaan" Jerusalemin liepeillä syöstessään vallasta "juutalaisten kuninkaan". Pääsiäisajan elokuvissa olevat sotilaat ja nuo usalaiset maihinnousseet soturit näyttäytyvät kovin samanlaisilta juuri nyt tätä uutisointia luettaessa. Absurdia, kun tietää mitä on tapahtunut. Varustautuminen on tätä päivää. Toisaalta Rmatussa sanotaan;”Rauha teille.” Hän myös lohdutti omiaan sanomalla: ”Rauhan minä jätän teille: minun rauhani-sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö.”, Joh. 14:27. - No joo, Pääsiäinen synnyttää mielissä kaikenlaista. Hienoa aikaa meidän jokaisen puolesta. Iloista Pääsiäistä!

    VastaaPoista