tiistai 22. huhtikuuta 2014

Magdalan Marian uskonkriisi

Pääsiäispäivä (20.4. Woy Woy) ja 2. pääsiäispäivä (21.4. Bass Hill) 

Sapatin mentyä, viikon ensimmäisenä päivänä Magdalan Maria tuli jo aamuhämärissä haudalle ja näki, että haudan suulta oli kivi siirretty pois. Hän lähti juoksujalkaa kertomaan siitä Simon Pietarille ja sille opetuslapselle, joka oli Jeesukselle rakkain, ja sanoi heidät tavattuaan: ”Ovat vieneet Herran pois haudasta, emmekä me tiedä, minne hänet on pantu.” Pietari ja se toinen opetuslapsi lähtivät heti juoksemaan haudalle.

Miehet menivät yhtä matkaa, mutta se toinen opetuslapsi juoksi Pietaria nopeammin ja ehti haudalle ensimmäisenä. Hän kurkisti sisään ja näki käärinliinojen olevan siellä, mutta hän ei mennyt sisälle. Simon Pietari tuli hänen perässään, meni hautaan ja katseli siellä olevia käärinliinoja. Hän huomasi, että Jeesuksen kasvoja peittänyt hikiliina ei ollut käärinliinojen vieressä vaan erillään, omana käärönään. Nyt tuli sisään myös se toinen opetuslapsi, joka oli ensimmäisenä saapunut haudalle, ja hän näki ja uskoi. Vielä he näet eivät olleet ymmärtäneet, että kirjoitusten mukaan Jeesus oli nouseva kuolleista.

Opetuslapset lähtivät haudalta majapaikkaansa.

Maria seisoi haudan ovella ja itki. Siinä itkiessään hän kurkisti hautaan ja näki, että siinä, missä Jeesuksen ruumis oli ollut, istui kaksi valkopukuista enkeliä, toinen pääpuolessa ja toinen jalkopäässä. Enkelit sanoivat hänelle: ”Mitä itket, nainen?” Hän vastasi: ”Minun Herrani on viety pois, enkä tiedä, minne hänet on pantu.” Tämän sanottuaan hän kääntyi ja näki Jeesuksen seisovan takanaan, mutta ei tajunnut, että se oli Jeesus. Jeesus sanoi hänelle: ”Mitä itket, nainen? Ketä sinä etsit?” Maria luuli Jeesusta puutarhuriksi ja sanoi: ”Herra, jos sinä olet vienyt hänet täältä, niin sano, minne olet hänet pannut. Minä haen hänet pois.” Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Maria.” Maria kääntyi ja sanoi: ”Rabbuuni!” - se on hepreaa ja merkitsee: opettajani. Jeesus sanoi: ”Älä koske minuun. Minä en vielä ole noussut Isän luo. Mene sinä viemään sanaa veljilleni ja sano heille, että minä nousen oman Isäni ja teidän Isänne luo, oman Jumalani ja teidän Jumalanne luo.”
Magdalan Maria riensi opetuslasten luo ja ilmoitti: ”Minä olen nähnyt Herran!” Sitten hän kertoi, mitä Herra oli hänelle sanonut. (Joh. 20: 1-10)

Magdalan Maria joutuu uskonkriisiin. Hän on nähnyt pitkäperjantaina, kuinka Jeesus kuolee ja kuinka hänet haudataan. Pääsiäisaamuna hänen uskonsa kuolleeseen Jeesukseen joutuu kriisiin. Edes enkeleiden kohtaaminen ei avaa Marian ymmärrystä. Maria erehtyy aluksi myös Jeesuksen henkilöydestä. Hänen uskoo yhä, että Jeesus on kuollut ja hänet on kätketty.

Vasta kun Jeesus kutsuu nimeltä Mariaa, tämän ymmärrys ja usko aukeavat. Jeesus ei olekaan kuollut, vaan elossa. Ylösnousemus on totta. Meidät on jo kasteessa kutsuttu ensimmäistä kertaa nimeltä. Kutsu on henkilökohtainen.


Ketä me kirkkoon mennessä menemme kohtaamaan? Käymmekö kuolleen Jeesuksen haudalla viemässä kukkia ja muistelemassa häntä, vai menemmekö kohtaamaan Ylösnousseen? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti