lauantai 15. marraskuuta 2014

Meidän 50-vuotisjuhlat

Etelän Ristin seurakunta täytti 50-vuotta ja se tarkoitti sitä, että juhlahumua olo viikko ennen ja viikko jälkeen tärkeän päivän.
Sydneyn suomalaisen evankelisluterilaisen seurakunnan NSW:n  perustava kokous pidettiin 8. marraskuuta 1964.  Päivälleen 50 vuotta suomalaisen seurakunnan perustamisen jälkeen Sydneyssä 160 ihmistä kokoontui juhlimaan pirteää ja aktiivista seurakuntaa. Seurakunnan nimi on matkan varrella muuttunut Etelän Ristin seurakunnaksi, mutta toiminta on edelleen vilkasta ja seurakuntalaisilla nauru herkässä.

Kuva Liisa Kautto.
Juhlajumalanpalvelus alkoi ja päättyi komeasti ristisaattoon.  Tässä Liisa Kauton ottamassa kuvassa vielä valmistaudutaan ja pastorilla on asiaan kuuluvan huolestunut ilme. Ristiä kantamassa Zac Crnjac, hänen takanaan tulivat tekstinlukijat Eila Risku ja Helga Lemme, seuraavina  rippikoululaiset Tahlia Crnjac, Eetu Kuusela ja Karoliina Lindqvist.

Seurakunnan 50-vuotisjuhlajumalanpalvelus pidettiin latvialaisella kirkolla Homebushissa.   New South Walesin alueen piispa Mark Lieschke saarnasi. 
Liturgina oli Martti ja seurakunnan entiset papit Sakari Vuorinen (pappina Sydneyssä 1971-77 ) ja Tuomo Mantere (1986-1991) avustivat. Jumalanpalveluksen musiikista vastasivat kanttori Maija Vuorinen (Sydneyssä 1971-77) ja Leena Jack.

Kuva Kirsti Crnjac.

Hienon jumalanpalveluksen jälkeen oli vuorossa lounas. Juhlasali oli katettu tietysti sinivalkoisin värein, jopa juomat olivat sävysävyyn. Menyllä oli muun muassa nakkeja, paahtopaistia ja monenlaisia salaatteja.

Lounaan jälkeen juhlaväki kokoontui uudelleen kirkkoon, varsinaiseen 50-vuotisjuhlaan.
Sydneyssä on osattu laittaa niin papit kuin pastorskat töihin ja niinpä nykyinen pastorska juonsi juhlan, Raila Mantere, pastorskana Sydneyssä  vuosina 1986-1991, esitti kirjoittamansa juhlarunon  Jumala on täällä. 

Maija Vuorinen ja Tuomo Mantere esittivät Leena Jackin säestämänä laulun Oi kiitos sa Luojani armollinen. Pastori Sakari Vuorinen luki Suomen kirkon tervehdyksen.

50-vuotisjuhla oli samalla Kirkkokahvit on ollu aina - 50 vuotta suomalaista seurakuntatyötä Sydneyssä -kirjan julkistamistilaisuus ja niinpä ohjelmassa oli paljon otteita kirjassa olevista tarinoista.


Lahja Rahkonen ja Saara Arnoldy olivat laatineet papeista kronikan, jossa muisteltiin seurakunnan pappeja ja heidän puolisoitaan pilke silmäkulmassa.

Juhlissa muisteltiin niin seurakunnan entisten kuin nykyisten kiltojen toimintaa. Jüri Perendi luki pastori Olli Kaukosen Suomi-lehteen vuonna 1984,  kirjoittaman kiltojen esittelyn.

Kiltojen kautta erityisesti seurakunnan naiset ovat tehneet korvaamattoman arvokasta työtä seurakunnan hyväksi paistamalla tuhansia kiloja pullaa, kakkuja, keittämällä ruokaa, kutomalla mattoja ja järjestämällä muotinäytöksiä, retkiä, arpajaisia ja ennen kaikkea piknikkejä. Samalla lailla ovat Sydneyssä seurakunnan miehet ihan konkreettisesti rakentaneet seurakuntaa, talkoilla on tehty kaksi kappelia, nikkaroitu, valettu ja korjattu.


Ja kaikki tämä työ, on se sitten tehty kädet savessa tai taikinassa, on tehty yhdessä yhteisen seurakunnan puolesta ja Jumalan kunniaksi. 50-vuotisjuhlissa palkittiin Seurakuntatyön kultaisella ansiomerkillä Anja Kortelainen, Kauko Mikkonen, Veikko Rahkola ja Niilo Rahkonen.

Etelän Ristin seurakunnan juhlissa ei vain muisteltu menneistä vaan katsottiin myös tulevaisuuteen ja se tehtiin näytelmän avulla. Manta Kuusela, Anja Kortelainen ja Lahja Rahkonen lukivat Lahja Rahkosen vuonna 1978 Mt. Druittin eli nykyisen Nepean killan 5-vuotisjuhliin kirjoittaman näytelmän Välähdys Mt. Druitin killan 50-vuotisjuhlasta, jossa ennakoitiin sitä, millaista seurakuntaelämä on Sydneyssä vuonna 2022.

Myös nuori sukupolvi oli mukana juhlassa. Rippikoululaiset avustivat juhlan järjestelyissä ja juhlajumalanpalveluksessa. Juhlassa kuultiin Tahlia Crnjacin esittämänä laulu Hallelujah. Riia, Glenn ja Ezra Badger puolestaan esittivät Riian säveltämän laulun Sinun sanasi.


Nuoret ja nuoret aikuiset olivat mukana sekä 50-vuotisjuhlien järjestelyissä. 

Kiltojen aktiivit ja seurakunnan seniorit oli juhlan ajaksi vapautettu järjestelyvastuusta ja keittiövuoroista. Ja moni totesikin tyytyväisenä, että oli mukava vain nauttia juhlista, kun nuoret hoitivat hommat tomerasti ja taiten. 



 Pastorskat saivat Nepean killalta kotiin viemisiä.



Tällä sivulla olevat kuvat ovat Kari Vanhasen ottamia ellei toisin mainita.






1 kommentti:

  1. Vasta Ensimmäisenä Adventtina kävin katsomassa hienoista juhlista olevaa kuvasatoa ja lukemassa tektsit. Hyvin välittyivät kuin oli itse olut paikalla. Niin kunpa olisikin ollut paikalla. Nuoret, nykyiset seurakuntalaiset ja aikaisempia työnteikijöitä läsnä. Yhteenkuuluvaisuuden tunne ja talkoohenki välittyi tästäkin Pohjolaan saakka. Onnittelut vielä kertaalleen Etelän Ristin seurakunnalle ja sen paimenille 50 v taipaleesta, työstä vieraan maan maanperällä suomalaisten keskuudessa. Siunausta eteenpäin seurakunnan tilaisuuksiin ja hyvää adventtiaikaa 2014

    VastaaPoista