sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Jätehuolto pelaa

Punainen laatikko tyhjenee, vihreän on toinen
auto käynyt tyhjentämässä aikaisemmin.
Maanantaiaamuna kuuden maissa unen läpi kuuluu tuttu ääni. Pysähtelevä kuorma-auto lähestyy. Se tulee meidän kohdalle, pysähtyy, kupeelta tulee "haarukka", joka tarttuu roska-astiaan ja kippaa sen tyhjäksi. Sitten roskis takaisin, kiihdytys, jarrutus ja naapurin roskis saa saman käsittelyn.

Sunnuntai-iltaisi tämän tienoon väki vie kaksi roska-astiaa kadun varteen. Joka viikko viedään punainen, joka on kotitalousjätteelle. Biojätettä ei näillä kulmin kerätä, joissain paikoin Sydneyä kyllä. 

Joka toinen viikko punainen astia saa kaverikseen keltaisen astian, johon laitetaan mm. pullot, muovit, pahvit, sanomalehdet ja paperijäte. Seuraavana viikkona tyhjennetään vihreä astia, johon laitetaan puutarhajäte, eli ruohonleikkurista tuleva nurmijäte, pudonneet palmunoksat, leikatut kukat jne.

Roskikset takapihalla.
Jätehuolto toimii paremmin kuin edellisissä asuinpaikoissani Myllypurossa Helsingissä ja Farstassa Tukholmassa. Siellä tosin asuin kerrostalossa ja suurin ongelma oli jätteiden lajittelu. Ihmiset ovat tietämättömiä tai liian laiskoja laittaakseen jätteet oikeisiin jäteastioihin, mikä aiheuttaa lisäkustannuksia taloyhtiöille ja sitä kautta asukkaille itselleen. 

Omakotialueella jätteet ovat omalla takapihalla, joten oman viihtyisyyden vuoksi on hyvä hoitaa asia kunnolla. Toki en tiedä, sisältävätkö kaikki jäteastiat juuri sitä, mitä niissä pitäisi olla.

Kaksi kertaa vuodessa tällä voi lisäksi soittaa paikallishallinnon (council) toimistoon ja tilata jätehaun kotoa. Kun vaihdoimme parisängyn patjan, niin puhelinsoiton jälkeen meille tuli muutamaa päivää myöhemmin kirje Bankstownin councillista, ja siinä kerrottiin, koska auto tulee vanhan patjan hakemaan. Edellisiltana raahasimme sen kadunvarteen ja seuraavana aamuna jäteauto poimi sen matkaansa. 

Onpahan sohva lähellä, jos joutuu ulkoruokintaan!
Siitä innoittuneena (?) viistoon kadun toisella puolella asuva naapurimme lastasi oman jätekuormansa kadun varteen. Ehkä he ajattelivat, että se haetaan automaattisesti. Joissakin kaupunginosissa jäteauto kulkee säännöllisin väliajoin ja poimii tavarat kadun varrelta. Mutta täällä Bass Hillissa ei. Niinpä naapurin sohvakalusto koristi toista kuukautta kotikatuamme. Nyt se on jo haettu pois. Joko talon asukkaat itse tai joku naapureista soitti haun.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti