lauantai 17. maaliskuuta 2012

Perjantain murhamysteerit

Yksityisetsivä Miss
Phryne Fisher
(Essie Davis). 
Perjantai-iltojen hupiin meillä kuuluu 1920-luvulle sijoittuva Miss Fisher´s Murder Mysteries. 13-osainen sarja on pyörinyt muutaman viikon ABC1-kanavalla.

Sarjan päähenkilö Miss Phryne Fisher (Essie Davis) on yksityisetsivä, joka sotkeentuu Melbournen poliisipäällikkö (detective inspector) Jack Robinsonin (Nathan Page) murhatutkimuksiin ja ratkaisee rikokset poliisien nenän edestä. Romantiikkaa ja glamouria on tietysti runsaasti mukana. Sarjan tempo on selvästi vauhdikkaampaa kuin vaikkapa useaan kertaan tehdyissä Agatha Christien  Miss Marple tv-sarjoissa.

Miss Fisherin murhamysteerit ovat ilmestyneet alunperin kirjoina ja niiden takana on Kerry Greenwood. Vuonna 1954 syntynyt Greenwood on lakimies, mutta myös uskomattoman tuottelias ja palkittu naiskirjailija. Miss Fisher -kirjoja on ilmestynyt vuodesta 1989 alkaen jo 18.

Phryne Fisher on älykäs ja seksikäs, jolle shampanja ja miesseikkailut maistuvat yhtä hyvin. Ja siinä sivussa murhat ratkeavat. Sarjan kotisivut löytyvät  täältä.

Greenwoodin toisen kirjasarjan päähenkilö on aivan toisentyyppinen. Corinna Chapman on ylipainoinen leipuri, joka pyörittää omaa yhden naisen leipomoa.

Sarjan avausosa Earthly delights esittelee hieman neuroottisen ja seksuaalisesti estyneen Corinnan, joka on siis monessa suhteessa Miss Fisherin vastakohta. Melbournen huumekaruselli pyörii ja tulee leipomon ovelle ihan konkreettisesti. Taloyhtiön ihmisiä ruvetaan uhkailemaan kirjeitse ja graffiteja alkaa ilmestyä seinille. Outo mies astuu kuvioihin ja täytyy sanoa, että mielikuvitus kyllä laukkaa kirjan ratkaisukohtauksessa, jossa ollaan goottijuhlissa. Siellä pääsee myös Corinnan tukahdettu seksuaalisuus valloilleen.

Miss Fisher alkaa kuulua luontevana ja viihdyttävänä osana perjantai-iltoihin. Corinna Chapman saanee jäädä. Greenwoodille täytyy kuitenkin nostaa hattua tuotteliaisuudessa. Corinna Chapman sarjaa on ilmestynyt jo kuusi kirjaa. Ja jos ei ihan Australian Agatha Christie olekaan, niin ainakin Australian Leena Lehtolainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti