torstai 8. maaliskuuta 2012

Tulvien keskellä

Suomeen saakka on kantautunut uutisia Sydneyn alueen tulvista. Ankarat sateet ovat keränneet ennätysmäärän vettä jokiin, joiden pinta on noussut ja pakottanut monilta alueilta ihmisiä lähtemään kotoaan. Usein evakko kestää muutaman päivän, mutta sinäkin aikana veden tekemät tuhot ovat ankaria. Mutainen vesi tunkeutuu joka paikkaan, kastelee talojen lattiat ja perusrakenteet, joiden kuivattaminen on hidasta ja kallista.

Sydneyn vesilähteenä toimii pääosin Warragamban pato, jota rakennettiin 1948-1960 ja oli aikanaan Australian suurin rakennustyömaa. Pato sulkee taakseen Burragorangin järven, joka nyt on täynnä. Järven pinta-ala täytenä on 75 neliökilometriä, se on 52 kilometriä pitkä ja rantaviivaa on 354 km. Sen vetävyys on 2 miljoonaa megalitraa!

Viisi vuotta sitten Australian vesitilanne oli erittäin huono, patovesien määrä oli vain murto-osa maksimista. Kalat kuolivat hapen puutteeseen ja esimerkiksi Queenslandiin harkittiin veden tuomista Uudesta Seelannista laivoilla.

Nyt on satanut muutaman vuoden ja padot ovat täynnä. Warragambasta on jouduttu laskemaan vesiä, mikä aiheuttaa tulvia alajuoksulla. Sateita on ollut paljon ja viime vuonna Brisbanen tulvat olivat uutisissa ympäri maailmaa. Tänä vuonna myös New South Walesin ja Sydneyn alueen.

Tulva koskettaa jokien lähelle rakennettuja kaupunkeja. Useimmat Sydneyn lähiöt ovat sen verran korkealla, että tulva ei niihin vaikuta. Näin on myös Bass Hillin suhteen.

Sateet ovat sen sijaan välistä olleet suomalaisittain tosi ankaria. Ja täytyy muistaa, että syksy on vasta alkamassa.

1 kommentti:

  1. Huh, huh. Pysykää kuitenkin kotona, korkealla Base Hillissä. Viritelkää nettikirkkoa, muuta Austraaliaan ja nettipastorin tehtävää, uusia avauksia tulevaa syksyä ajatellen. Kurjan kuulosta.
    Tukholmasta olivat lumet pois viikonlopulla, lämmintä +9, jäitä ei näkynyt. Sen sijaan Helsingin edustalla ovat jäät hajoamassa. Pilkkijät jatkavat uurastustaan soppakalojen saamiseksi.

    VastaaPoista