keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Tieto vaalipäivästä yllätti


Australian poliittisiin kummajaisiin kuuluu muun muassa se, että täällä valtiollisilla vaaleilla ei ole kiinteätä äänestyspäivää. 

Vedonlyöntitoimistot reagoivat heti.
Tämä vuosi on äänestysvuosi ja pääministeri Julia Gillard ilmoitti yllättäen keskiviikkona, että vaalit pidetään 14.9. Ilmoitus oli yllätys, sillä tämä on sotien jälkeisen ajan varhaisin ilmoitus vaaliajankohdasta.  Vaalien ajankohdasta on ilmoitetty yleensä vain noin 40 päivää aikaisemmin, nyt vaaleihin on 227 päivää.

Ensimmäiset kommentit olivat kummastelevia. Yleensä vaalien ajankohtaa on pidetty pääministeripuolueen varjelluimpana salaisuutena. Tällä on pyritty etulyöntiasemaan vaaleja ajatellen. Toisaalta on arveltu, että nyt oppositiojohtaja Tony Abbottin ja liberaalien on paljastettava oma strategiansa hyvissä ajoin, eivätkä he pääse etulyöntiasemaan pelkästään värikkäällä puheella.

Vaalikampanjasta tulee siis pitkä ja sitä mukaa toivottavasti asiallinen. Jotkut poliitikot olivat tosin jo huolissaan siitä, että täkäläiseen poliittiseen kulttuuriin kuuluvat koulu- ja laitosvierailut leimataan nyt pelkästään äänten kalasteluksi.
Pääsipä Suomikin mukaan! 14.9.1808
käytiin Oravaisten taistelu!

Poliittiset analyysit kiinnittivät myös huomiota Gillardin pukeutumiseen ja siihen, että yleensä piilolinssejä käyttävä pääministeri käytti vaalipäivästä kertoessaan vahvapokaisia silmälaseja. Joidenkin mieleen se toi Yhdysvaltain ulkoministeri Hilary Glintonin.

Urheilun merkityksestä kertoo se, että rugbyliigan (NRL) ja aussifutiksen (AFL) loppuhuipennukset sattuvat samoihin aikoihin, joten ne saattavat häiritä viime päivien vaalikampanjaa. Ja kun ollaan Australiassa, niin vedonlyöntitoimistot ovat jo aloittaneet vedonlyönnin vaalien tuloksesta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti