lauantai 12. tammikuuta 2013

Tomaattia ja basilikaa, mausteena mintunlehti



Juuri nyt kaipaan suomalaisia kesämansikoita. Pikkuriikkisessä puutarhassani kasvaa nimittäin herkullisimmassa vaiheessa oleva basilika, joka ansaitsisi päästä maustamaan tuoreita mansikoita. Sellaisia mansikoita, joita saa Suomessa ja Ruotsissa, Australiassa mansikat ovat liian kovia eikä niiden maku pysty vastaamaan basilikan haasteeseen.

Onneksi tomaatit kypsyvät ja nekin maistuvat basilikan kanssa, vaikka maistuvat ne muutenkin tosihyvältä - auringon kypsyttämiltä.

Istutin kukkapenkkiin neljä tai viisi tomaatin tainta, jotka ostin Nepean killan myyjäisistä. Ne ovat kotoisin Tertun kompostista eikä ostettaessa ollut tietoa, millaisia tomaatteja niistä kasvaa. Nyt tiedän, että kirsikkatomaattejahan ne ovat.

Tomaattiviljelmäni on menestynyt hyvin. Tosin ensimmäiset kaksi tomaatti menivät ihan muihin suihin kuin minun. Kasveihin tuli pikku ötököitä, jotka tekevät tomaattiin pienen reiän ja kovertavat koko hedelmän tyhjäksi. Kuoret näyttivät hyviltä, mutta sisällä ei ollut mitään. Kokeilin ötököihin ensin mäntysuopaliuosta, mutta siitä ne vähän välittivät, joten otin lopulta järeämmät aseet käyttöön, valitettavasti.

Seuraava uhka oli kuumuus ja kuivuus. Olimme kolme yötä pois ja niin oli ruskeita lehtiä ilmestynyt ja kasvit nuupallaan, kun tulimme kotiin. Onneksi eivät suuttuneet lopullisesti, kun olemme juottaneet niitä ahkerasti.

Nyt olen jo ehtinyt korjaamaan satoa useamman kerran ja aina vaan tomaatit maistuvat hyviltä. Liekö syynä se, että niiden eteen on nähnyt vaivaa ja niistä kantanut huolta, vai onko maku oikeasti parempi kuin kaupan tomaateissa.


Tänään korjasin satoa yrttimaalta ja uunissa on kuivumassa basilikaa ja minttua. Minttua kuivattelen teetä varten ja basilikalle tulee varmaan monta hyvää käyttöä, jos vaikka joku innostuu kokkaamaan. Koko keittiö tuoksuu hyvältä. Onneksi tuli sopivasti viileä ja sateinen päivä, että kestää pitää uunia päällä.

Olin jotenkin kuvitellut, että täällä kasvit kasvaisivat erittäin nopeasti, mutta kyllä ne oman aikansa vaativat, vaikka kesä on lämmin ja valoa riittää. Kastella saa ahkerasti ja ehkä seuraavalla kerralla ostan kasveille kunnon multaa mukaan. Eihän sitä kukaan ravinnotta kasva.

Pikku hiljaa tulossa on salaatti, salviakin iti, mutta sipulisato jää kyllä heppoiseksi. Tilli ei itänyt lainkaan, se kuulemma pitää kylvää vasta syksyllä.







1 kommentti: