tiistai 17. kesäkuuta 2014

Kengurutoimittajat tulivat Sydneyyn

Juttu julkaistu Suomi Newspaperissa 9/14 (5.6.2014)

Sydneyssä tehdään uutisia Suomeen

Kun suomalaisen radioaseman juontaja lukee Suomen tietotoimiston uutissähkeitä aamun varhaisina tunteina, niin ei ehkä heti tule mieleen, että valtaosa niistä on kirjoitettu Sydneyssä.
Sydneyssä niitä tekee neljä STT:n toimittajaa.

STT-Lehtikuvan Sydneyn toimitus: Riku Roslund (vas.), Antti Tiri, Janne ja Laura Huuskonen AAP:n avokonttorissa.
Australian Associated Pressin (AAP) uutistoimiston yksi toimituksista sijaitsee Sydneyssä Rhodesissa ihan Ikean läheisyydessä. Laajan avokonttorin yhdessä nurkkauksessa on kolme näyttöpäätettä, joita viimeiset viikot ovat käyttäneet suomalaistoimittajat Janne Huuskonen, Laura Huuskonen, Riku Roslund ja Antti Tiri.
He ovat Suomen tietotoimiston (STT) toimittajia, jotka toukokuussa ovat saapuneet tänne tekemään uutisia Suomeen. Aiemmin STT:n toimituksessa tehtiin yövuoroja. Sitten päätettiin seurata uutta eurooppalaista trendiä, eli yövuorot siirrettiin päivätöiksi toiselle puolelle maapalloa. Seurauksena STT saa säästöjä yövuorolisien loppuessa ja päiväsaikaan myös toimittajien vireystila on korkeampi.
AAP:n tiloissa on jo nyt toimittajia Tanskasta, Die Weltin ja uutistoimisto DPA:n saksalaistoimittajia ja sveitsiläisen uutistoimisto SDA:n ihmisiä. Lisää on tulossa ainakin Norjasta ja Belgiasta.
Pipoa ei ole vielä tarvinnut
– Puolitoista vuotta sitten kuulin, että tanskalaisen uutistoimiston ihmiset tulevat Australiaan tekemään ”yövuoroja”. Ilmoitin jo silloin olevani halukas lähtemään, jos STT joskus lähettää tänne omiaan, Antti toteaa. Nyt hän on täällä ja tavoitteena on hankkia elämänkokemusta, nähdä ja kokea uutta.
– Tämä on hyvä mahdollisuus tulla ulkomaille. Tyhjän päällä ilman töitä en haluaisi olla.
Huuskosen perheen tilanne oli vähän toinen. Laura sanoi haluavansa lähteä, mutta perheen kaksi lasta panivat Jannen mietteliääksi.
– Tajusin, että emme pärjää yhden ihmisen palkalla, enkä aluksi ajatellut, että tämä olisi ylipäätään mahdollista. Sitten Laura halusi hakea, ja selvitimme lähteekö hänen äitinsä mukaan lapsenhoitajaksi, niin kuin oli ensi kertaa asiasta kuullessaan hövelisti luvannut. Haimme paikkaa sillä ehdolla, että molemmat pääsemme tänne. Niin kävi, mummu tuli mukaan ja olemme tulleet tänne turvalliselle seikkailulle, Janne tiivistää.
Antti myöntelee, että turvallinen seikkailu kuulostaa juuri siltä, mitä hänkin tältä rupeamalta hakee.
Pohjatyötä Australian ja Sydneyn oloista on tehty tarkkaan. Janne toteaa, että toukokuun kauniit ilmat ovat yllättäneet, sillä hän odotti villapaita ja pipo –kelejä.
– Täällä ihmiset tuntuvat pitävän lupauksensa ja kaikki ovat auttaneet paljon, Janne tuumii.
Käytännön alkuhankaluuksia nelikolla toki on ollut. Antin ensimmäinen vuokra-asunto oli sellainen, ettei siinä hengitysvaikeuksien takia voinut asua ja vuokrasopimuksesta irtipääsy vaati omat temppuilunsa. Erilaisten kaasu-, sähkö- ja liittymäsopimusten perään on myös jouduttu soittelemaan tai käymään myyjätahojen palvelutiskeillä.  
Yö- ja päivävuorolla on ero
Ero Suomessa tehtävällä uutistoimittajan yövuorolle ja Sydneyn päivävuorolle on iso.
– Kyllä yövuorossa lähti paljon hitaammin käyntiin. Aamuyöstä energiaa meni pelkästään siihen, että pysyy hereillä. Täällä on päivävuorossa freesi olo ja enemmän sitä näissä oloissa tuottaa, Antti arvelee.
Jannen mukaan uutistekstien kääntäminen on aika rankkaa työtä öiseen aikaan. Suomi ei tahdo sujua eikä oikeat sanat löytyä.
Kaikki miehet ovat kiinnostuneita urheilusta. Suomen yöllä pelattujen Amerikan NHL-jääkiekko-otteluiden raportit voidaan tehdä virkeämpinä, joten aamutuimaan Pohjolassa voidaan lukea aiempaa parempaa urheilu-uutisointia, Janne ja Antti lupaavat.
Toimittajien taustat ovat monipuoliset. Heiltä löytyy osaamista ja tietoa niin taloudesta, politiikasta, urheilusta kuin oikeuslaitoksista.
– Olemme valmiit mihin uutistilanteeseen tahansa, vakuuttavat tuoreet kengurutoimittajat.
Uutisia nettiin ja radioille
– Työmme jakautuu oikeastaan kolmeen pääosaan. Teemme nettiuutisia, radiosähkeitä ja lehtikatsauksia, lisäksi on myös mediaseurantaa, Riku kertoo. Toimittajat valitsevat myös valokuvat juttuihin. STT-Lehtikuva on sekä uutis- että kuvajournalismia tuottava uutistoimisto.
Uutiset valitaan ja käännetään mm. kansainvälisten uutistoimitusten uutisvirrasta ja kun Sydneyssä käännetty uutinen lähetetään eteenpäin, niin se ilmestyy automaattisesti sellaisen suomalaisen sanomalehden uutissivuille, joka on kyseisen palvelun tilannut.
Radioasemista mm. Nova ja monet kaupalliset radioasemat käyttävät STT:n sähkeitä, joten aamu-uutisissa kuultavat sähkeet on tätä nykyä valtaosin kirjoitettu Sydneyssä. Samoin lehtikatsaukset, sillä Sydneyssä suomalaisen sanomalehden nettiversio voidaan lukea jo siinä vaiheessa kun Suomessa vielä ounastellaan herätyskellon soittoa.
Kun toimittajien työvuorot loppuvat Sydneyssä kahden, kolmen maissa iltapäivällä, niin Helsingissä STT:n aamuvuorolaiset ottavat vastuun uutisten välittämisestä.
Riku arvelee, ettei kiinnostus Australiaa kohtaan Suomessa lisäänny pelkästään sillä perusteella, että täällä on neljä suomalaista toimittajaa. Mutta se, että he tekevät myös omia juttuja erilaisista aiheista, tulee varmaankin aikaa myöten lisäämään Australian asioiden tunnettavuutta ja kiinnostusta myös Suomessa.
Haloo, Sydneystä soitetaan
Päivittäin toimittajista on töissä kaksi, toiset kaksi vapaalla. Neljä toimittajaa tarvitaan, koska uutiset eivät pidä viikonloppuvapaita.
Laura näyttää päätteeltään torstain saldoa. Suomeen on lähtenyt juttua muun muassa laajasta eri maiden välisestä ylipainovertailusta, Applen laajentumisesta musiikkibisnekseen, Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn viestistä ”ole mies” Edward Snowdenille ja suomalaisen Greenpeace-aktivisti Sini Saarelan tilanteesta, kun norjalaispoliisit ovat ryhtyneet poistamaan aktivisteja Statoilin äljynporauslautalta Barentsinmerellä.
Muutamaan kertaan Laura on soittanut Suomeen poliisikierroksen, eli kysellyt suurimmilta poliisi- ja pelastuslaitoksilta, miten yö Suomessa on sujunut. Vähitellen Suomessa on totuttu siihen, että toimittajan yöpuhelu tuleekin Sydneystä eikä Helsingistä Malminkadulta, missä STT-Lehtikuvan toimisto sijaitsee.
– Kaikki on mennyt hyvin, Laura toteaa.
Hänen mukaansa suurin huoli perheessä taitaa olla kohta neljä vuotta täyttävällä Lennillä. Hän on jännittänyt sitä, oppiiko täällä englantia. Kaksivuotias Helmiina ei sellaisia elämänpaineita vielä ota.
STT:n suomalaistoimittajien kokemuksia voi seurata heidän Kenguruvuorossa –liveblogista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti