perjantai 28. syyskuuta 2012

Rentoa menoa lääkärissä

Meidän Medical centere
Poskeeni tuli kesällä patti, jota kävin tiistaina näyttämässä lääkärille ostoskeskuksemme Medical centerissä. Tämä oli ensimmäinen kosketukseni australialaiseen terveydenhoitoon ja ainakin tähän asti myönteinen kokemus. Medical centerissä ei lääkärille voi varata aikaa vaan tiskillä ilmoittaudutaan, odotetaan television pauhatessa kovaäänisesti ja sitten mennään sisälle, kun lääkäri huutaa nimen.

Sain lähetteen ultraääneen, jossa kävin pari perjantaina. Jos en olisi lähetteestä tarkistanut, en olisi heti uskonut, että kuvassa näkyvässä putiikissa harjoitetaan vakavaa lääketieteellistä toimintaa.
Lauantaina sitten kävin kuulemassa tuloksen ja lääkäri totesi, että patti on vaaraton. Tämä kaikki siis saman viikon aikana. Seuraava vaihe on, että tapaan vajaan kuukauden kuluttua spesialistin, joka päättää jatkanko elämää patillisena vai patittomana.

Tähän mennessä en ole lääkärikäynneillä rahapussista kaivanut muuta kuin medicare kortin eli olen käyttänyt julkisin varoin rahoitettuja palveluita. Ja kaikki kävi nopeasti ja helposti.

Pelastusarmeijan kirpputorin ja pesulan välistä löytyi erilaisia diagnooseja tekevä yritys

Herra ja rouva lääkäri sekä käly

Meidän lähimmän Medical centerissä on kaksi lääkäriä, intialainen Sellathurain pariskunta, ja lauantaisin ja maanantaisin heitä avustaa mieslääkärin sisko.  Vähän on erilainen meininki täällä, ei lainkaan niin muodollista ja virallisen oloista kuin Ruotsissa. Lääkäreillä ei ole valkoisia takkeja, koko paikka on hieman nukkavieru, kiiltävää terästä ei juuri näy. Vaivojen kartoittamisen ohjessa lääkäri vastaisi muutaman kerran puhelimeen ja suunnitteli viikonloppua ja hoiteli myös yksityisasioita.

Parasta on, että samalla käynnillä saa valittaa kaikki vaivansa kerralla eikä niitä tarvitse annostella yksi per kerta niin kuin Ruotsissa on tapana. Mielenkiintoista on myös se, että lääkärissä voi käydä myös lauantaisin, tosin silloin vastaanotto on auki vain kello 14.00.

Kalliit lääkkeet

Kun olin ensimmäisellä käynnillä lääkärissä, olin mieslääkärin puheilla. Martti oli mukana vastaanotolla henkisenä tukena, ja kun uusin pari reseptejä lääkäri totesi Martille, että taas tulee kallis lääke. Puoliksi leikillään ja puoliksi tosissaan päivitteli, kun tulee vaimo niin kalliiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti