tiistai 4. syyskuuta 2012

Savua ilmassa

Maanantai iltana nukkumaan mennessä tuntui lievä savun haju. Piipahdin ulkoportailla ja sieltähän se tuli. Tyyni ilta ja selvästi aisti savun. Onneksi ei siis tullut sisältä.

Kevät on täällä alkanut ja säätieteilijöiden mukaan luvassa on ehkä ennätyslämmin ja -kuiva kevät vuosikymmeniin. Kaksi talvea ovat olleet kosteita, monet muistavat mm. Brisbanen suurtulvat toissavuonna.

La Nina ilmiö on muuttumassa jälleen El Ninjoksi ja tuo kuivat ja lämpimät itäiseen Australiaan. Edessä ovat myös pensaspalot. Sen vuoksi New South Walesin alueella kulotetaan tällä hetkellä useita kymmeniä alueita ja koetetaan siten luoda suoja-alueita. Kahden vuoden kosteus on tehnyt aluskasvillisuudesta oivallista tulen ruokaa.

Helensburghin kulotussavua auton ikkunan läpi kuvattuna!

Kulotukset jatkuvat usean viikon ajan. Tiistaina ajelin etelästä Wollongongin suunnasta kohti Sydneyä ja moottoritien kyltit kertoivat savuhaitoista ja kulotuksesta matkan varrella olevassa Helensburghissa. Kulotuspaikalta pössähteli savupilviä ja auton ilmastointi piti laittaa sisäkierrolle.

Toivottavasti kulotukset varjelevat tuhoisilta paloilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti