lauantai 2. marraskuuta 2013

Nälkävuosi

Aki Ollikainen: Nälkävuosi. Siltala. 2012.

Useiden peräkkäisten katovuosien aiheuttama nälänhätä laittoi 1866-1868 valtavan joukon suomalaisia tien päälle kerjäämään. Arvioidaan, että noin 150 000, eli noin kahdeksan prosenttia väestöstä, kuoli. Pahempi nälänhätä Suomessa on koettu ainoastaan 1600-luvun loppuvuosina.

Aki Ollikaisen esikoisteos Nälkävuosi vie vuoteen 1867. Nelihenkisen perheen isä Juhani jää kotiin kuolemaan, kun äiti Marja ja pienet lapset Mataleena ja Juho lähtevät kerjuulle selvitäkseen hengissä. Päämääränä on Pietari, jossa uskotaan leipää olevan. Sinne on tarkoitus mennä Helsingin kautta.

Tiet ovat täynnä kerjäläisiä ja nälkä laittaa taistelemaan omasta henkirievusta viimeiseen asti.

Rinnakkaistarinana kulkee senaattori Lars Renqvistin ja hänen lääkäriveljensä Teon vaiheet. Helsingissä herrat pärjäävät ja nälkää ei tarvitse nähdä, vaikka kummankin elämään ja valintoihin kansaa kohdannut kurjuus vaikuttaa. Tarinan henkilöiden vaiheet kohtaavat.

Jäin miettimään paria kirjan seksiin liittyvää kohtausta ja niiden tarkoituksenmukaisuutta. Seksuaalinen halu voittaa varmaan joskus nälän, mutta esimerkiksi kirjan alussa oleva kohtaus tuntuu jotenkin anakronistiselta, eli tämän ajan ajattelutavan ja tapahtumien siirtämiseltä historiaan. Vaikka toisaalta mistä minä sen tiedän, minkälaista ihmisten seksielämä oli 150 vuotta sitten. 

Ollikaisen kirja on nopealukuinen uskottavan tuntuinen tarina. Kurjuudenkin keskellä elää aina toivo. Sen varassa ihmiskunta on selvinnyt.


1 kommentti:

  1. Nyt on pakko lisätä, että mielenkiitoiseksi kirjan tekee nimenomaan tarinan sijoittaminen tuohon historialliseen aikaan.

    Ollikainen pysyy kohtuullisen hyvin lajikonventioin sisällä ja kuuluu selvästi Kaari Utrion kanssa samaan kastiin siinä, että kaikesta kurjuudesta huolimatta romaanin lopussa viriää toivon kipinä.

    VastaaPoista