maanantai 19. joulukuuta 2011

Kiitos Herralle Skypestä ja gps:stä


Kolumni Sana-lehdessä 50/2011 (15.12.2011)

Onneksi Jumala on luonut ihmisistä – ja erityisesti insinööreistä – viisaita. Kaukana synnyinmaasta, yli neljän miljoonan ihmisen suurakaupungissa olen kiittänyt Jumalaa Skypen ja gps:n olemassaolosta.

Kuukausi on nyt vierähtänyt Australiassa uuden kulttuurin ja uusien ihmisten parissa. Vastaanotto on ollut hyvin lämmin. Täällä kaukana olen huomannut sen, kuinka vahvasti suomalaisuus yhdistää ihmisiä.

Täällä he ovat yhdessä vuosikymmenten mittaan jakaneet iloja ja suruja, rakentaneet taloja, korjanneet ja remontoineet, syöttäneet ja juottaneet, pitäneet toisistaan huolta, menneet naimisiin, saaneet lapsia, käyneet hautajaisissa, eläneet elämää.

Itsenäisyyspäivän lounaalla talon isäntä kertoi tulleensa aikanaan Australiaan laivalla. Matka kesti kuusi viikkoa. Tieto kulki kotimaahan verkkaiseen vauhtiin kirjeiden välityksellä. Ja vastaukset viesteihin tulivat yhtä hitaasti. Joku kertoi, että alkuvuosina Suomeen soitettiin yksi puhelu vuodessa, yleensä jouluna. Puhelu piti tilata ja sitä piti odottaa. Kallistakin se oli.

Tänään matka maapallon toiselta laidalta taittuu ilmojen halki nopeimmillaan noin vuorokaudessa. Netin kautta voi seurata kotitanhuoiden tapahtumia mistä päin tahansa reaaliajassa. Sosiaalisen median ja Skypen kautta yhteydenpito on nopeaa ja jotakuinkin ilmaista. Vaikka konkreettinen etäisyys läheisiin on pitkä, lisää kanssakäyminen sähköisten viestimien avulla omaa viihtyvyyttä ja turvallisuudentunnetta.

Myös navigaattori on asia, mistä olen iloinnut sydämeni pohjasta. Suur-Sydneyn pinta-ala on noin 100 x 200 kilometriä, ja automäärä on aikaa sitten ylittänyt sen rajan, mihin liikennesuunnittelijat ovat varautuneet.

Tuore maantiekarttakirja on paksuudeltaan lähes viisi senttiä ja painaa 2,8 kiloa. Se on hyvä ja tarkka, mutta aika hankala käyttää yksin vilkkaassa liikenteessä, varsinkin kun on vasta oppinut ajamaan vasenta kaistaa. Navigaattori vie melkein perille. Melkein, sillä usein kohde on ”väärällä” puolella katua, tai pysäköintitilaa ei löydy lähimailtakaan.

Ihmisen järki on Jumalan lahja. Sen aikaansaannoksista on syytä olla kiitollinen. Se, että meillä on tänään käytettävissämme tekniikan mukanaan tuomia apuvälineitä, on pitkän kehityksen ja valtavan ihmisjoukon yhdessä aikaansaamaa. Digiajan ikoniksikin kutsutun Steve Jobsin kaltaiset ihmiset vievät luovuudellaan kehitystä eteenpäin, mutta näkyjen toteuttamiseen tarvitaan suuri määrä toisia ihmisiä.

Jumalan luomistyö jatkuu myös teknisessä kehityksessä. Se on osa maailmaa, jota viljelemään ja varjelemaan meidät on asetettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti