maanantai 14. lokakuuta 2013

Puuttuva häävaate

21. sunnuntai helluntaista. Jeesuksen lähettiläät. St Paul´s 13.10.2013. Ajatuksia päivän evankeliumista Matt 22:1-14

Kertomus kuninkaasta ja hänen poikansa häistä on julma. Martti Luther piti tätä Matteuksen versiota häistä hirvittävänä evankeliumina, jota hän ei halunnut saarnata. Luukkaan versio ei ole yhtä ankara.

Toreilta ja kaduilta kerättyjen häävieraiden joukossa on mies, jolla ei ole häävaatteita. Hänet kuningas heittää sidottuna armotta ulos pimeään, jossa itketään ja kiristellään hampaita.

Mikä on tuo puuttuva häävaate? Alkukirkon mukaan kaste, vähän myöhemmin rakkaudesta nousevat hyvät teot ja reformaation ja pietismin tulkinnan mukaan aito usko. Mitään näistä ei kuitenkaan saada omasta ansiosta. Ne kaikki tulevat armosta, lahjana. 

1 kommentti:

  1. Toden totta, ihmetyttää heittää kutsutut pois juhlista, kun itse kutsutut eivät tulleet esteellisinä. Tämä on samoin itselleni yhtä mystistä, mikä on se oikea häävaate. Kaste? Oliko kutsuttu vieras kastettu? Tässä kuitenkin kuningas toimi oman harkintansa mukaisesti, tuomarin tavoin.
    Tuo Usko on tänäpäivänäkin keskeisintä, se tulee ilmi tänän uskonpuhdistuksen 496 v muistoväivänän evankeliumitekstissä. Isän usko antoi Jeesuksen tekemään hyvän työn poikansa hengen pelastamiseksi. Lopulta sitten on meidän pelastuksemme kiinni armosta ja yksin Jlan armahduksesta meitä kohtaan. Toivon mukaan myös tuo sidottu häävieras saa armahduksen kerran viimesenä päivän.

    Hyvä, Mara kun pidät yllä pappilan blogissa näitäkin asioita esillä.

    VastaaPoista